Σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Συνάδελφοι, υπενθυμίζουμε την ανάγκη εγγραφής στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και κάνουμε δημόσια έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους να εγγραφούν μαζικά στα μητρώα των σωματείων τους. 

 

Απευθυνόμαστε σε τεχνικούς, ηθοποιούς, μουσικούς, τραγουδιστές, χορευτές και όχι μόνο, εποχικούς εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου, ελεύθερους επαγγελματίες, σε όσους εργάζονται υποασφαλιζόμενοι ή ανασφάλιστοι. Εργαζόμενους φαντάσματα. Το γιατί είναι φαντάσματα μπορούμε να το αναζητήσουμε στη σύγχρονη ιστορία μας. Στην αδυναμία/άρνηση των εκάστοτε κυβερνήσεων να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των σωματείων για προστασία της εργασίας, στην μνημονιακή κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στην ανυπαρξία συλλογικών οργάνων των εργοδοτών, στην εσκεμμένη υποβάθμιση του συνδικαλισμού και τέλος στην απογοήτευση των εργαζόμενων, την ιδιώτευση και την αποχή τους από τις συλλογικές διαδικασίες.

 

Στο δικό μας κλάδο, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον πολιτισμό και τον τουρισμό, το πλήγμα είναι τεράστιο. Δεν γελιόμαστε, σε χώρες αναιμικής οικονομίας όπως η Ελλάδα, η ανάκαμψη στον κλάδο μας θα είναι αργή και βασανιστική. 

Αυτό που βιώνουμε είναι πρωτοφανές και πολύ φοβόμαστε ότι με πρόσχημα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και με όχημα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα καταστρατηγηθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και οι ατομικές μας ελευθερίες.

 

Κατανοούμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, όπως κατανοούμε πως πρέπει να επιχειρούν για να έχουν αντικείμενο εργασίας και οι εργαζόμενοι. Η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι επιχειρήσεις να βγουν από αυτή την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, χωρίς όμως αυτό να συμβεί εις βάρος των εργαζομένων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Οι εργοδότες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το βαρύ τους πυροβολικό (μιας και μιλάμε με πολεμικούς όρους, πλέον), το σημαντικό τους κεφάλαιο είναι οι εργαζόμενοι. 

 

Απαιτούμε από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Πολιτισμού και Ανάπτυξης να εργαστούν για την ένταξη ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των εργαζόμενων στο ζωντανό θέαμα ακρόαμα  στο πλαίσιο προστασίας (έκτακτο επίδομα 800€, πάγωμα όλων των δανειακών υποχρεώσεων, οφειλών προς δημόσιες υπηρεσίες κλπ) των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών μηνός Απριλίου, με ό,τι συνεπάγεται. Τα στοιχεία των εργαζομένων μπορούν πολύ εύκολα να προκύψουν από τις δηλώσεις καταγραφής αποδοχών που υποβάλλουν οι εργοδότες στο σύστημα Εργάνη, από τα μητρώα του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ, καθώς και από τα μητρώα μελών των σωματείων. 

 

Επιπλέον, απαιτούμε να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας όλοι όσοι δεν εργάζονται αυτή τη στιγμή. Τόσο απλά. Δεν αρκούμαστε σε δόσεις μέτρων με το σταγονόμετρο για να μπορούν να κάνουν οι κυβερνώντες καθημερινή επίδειξη “ανθρωπιάς” στα ΜΜΕ. Φτάνει το παιχνίδι με την ψυχολογία των συνανθρώπων μας. 

 

Μέχρι στιγμής, για τα υπομνήματα που έχουμε καταθέσει δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως ανταπόκριση. Καλούμε τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν υπόψιν τις ανάγκες όλων μας  και να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία, λαμβάνοντας μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, με τη μορφή του κατ' επείγοντος, προκειμένου να μην έρθουμε αντιμέτωποι με καταστάσεις πολύ δυσάρεστες και μη αναστρέψιμες για την κοινωνία μας.


Κανένας εργαζόμενος μόνος του στην κρίση!

 

Υ.Γ. Από επαγγελματική εμπειρία, θέλουμε να τους ενημερώσουμε πως το μεγάλο και παρατεταμένο χειροκρότημα πέφτει πάντα στο τέλος.