Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μπορείς να είσαι εθελοντής αλλά όχι μέλος του σωματείου

πηγή : https://left.gr/news/sto-idryma-meizonos-ellinismoy-mporeis-na-eisai-ethelontis-alla-ohi-melos-toy-somateioy

Συντάκτης : Tάσος Γιαννόπουλος

 

Το ΙΜΕ αρνείται να εφαρμόσει δικαστική απόφαση που επιβάλλει την επαναπρόσληψη εργαζομένων - μελών της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό σύσταση σωματείου και απαξιώνει ακόμα και τις τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), σε εμφανή θέση βλέπουμε την ανακοίνωση για το πρόγραμμα εθελοντικής πρακτικής, στο πλαίσιο του οποίου εθελοντές "μπορούν να εργαστούν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος".

Μάλλον αυτή η “εθελοντική” προσφορά στο ΙΜΕ αντικατοπτρίζει την αντίληψη του Ιδρύματος για τις εργασιακές σχέσεις.

Τουλάχιστον αυτό μπορεί να συμπεράνει κάποιος από την καταγγελία που κάνει στο Left.gr ο Γ.Κ., ένας από τους εργαζόμενους που τον Ιανουάριο του 2015 προσπάθησαν να συστήσουν επιχειρησιακό σωματείο στο ΙΜΕ, με σκοπό την προάσπιση των εργασιακών και επαγγελματικών τους συμφερόντων καθώς και τη διεκδίκηση δεδουλευμένων και υπερωριών πολλών μηνών.

Όπως τονίζει ο Γ.Κ., η διοίκηση επεδίωξε να αποτρέψει την προσπάθεια αυτή προβαίνοντας  στην αιφνιδιαστική απόλυση δύο μελών της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό σύσταση σωματείου, συγκεκριμένα του ίδιου του Γ.Κ., που ήταν πρόεδρος, καθώς και του Ταμία Ν.Σ..

Οι δύο εργαζόμενοι προσέφυγαν στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας και κατόπιν στο αρμόδιο δικαστήριο για να ακυρώσουν τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις τους.

 Το Πρωτοβάθμιο δικαστήριο, με απόφαση (1660/2016) που ανακοινώθηκε στις 19/12/2016 και κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή, δικαίωσε τους εργαζόμενους και υποχρέωσε το ΙΜΕ να τους επαναπροσλάβει και να τους αποζημιώσει για το διάστημα που δεν εργάστηκαν.

Η διοίκηση του ΙΜΕ αρνείται μέχρι σήμερα να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, απαξιώνοντας όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και το θεσμό της δικαιοσύνης.

Και όχι μόνο αυτό: οι εργαζόμενοι, στα πλαίσια της συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς τους κατέφυγαν και στο υπουργείο Εργασίας αλλά η διοίκηση του ΙΜΕ απαξίωσε και το θεσμό της τριμερούς συνάντησης, αφού δεν προσήλθε σε αυτήν σε δύο διαδοχικά ραντεβού, χωρίς μάλιστα να προειδοποιήσει για την απουσία της.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, θα καλέσει στο επόμενο διάστημα για τρίτη φορά την εργοδοσία προκειμένου να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση.

Όπως υπογραμμίζει ο Γ.Κ., το ΙΜΕ επανειλημμένα κατά το παρελθόν έχει παραβιάσει την εργασιακή νομοθεσία οφείλοντας δεδουλευμένα και υπερωρίες πολλών μηνών στους εργαζόμενούς του. Η παράνομη αυτή συμπεριφορά, οδήγησε τους εργαζόμενούς του να επιχειρήσουν άλλες δύο φορές στο παρελθόν να συστήσουν επιχειρησιακό σωματείο. 

“Οι προσπάθειές μας όμως απέβησαν άκαρπες αφού συνάντησαν την αυθαιρεσία της εργοδοσίας, που με απολύσεις και εκφοβισμούς επεδίωκε τη συμμόρφωση και τον παραδειγματισμό των εργαζομένων. Η τακτική αυτή στους εργαζόμενους του ΙΜΕ συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Όσον αφορά στη δικαστική μας διαμάχη, το ΙΜΕ ακολουθεί τη δοκιμασμένη εργοδοτική τακτική. Κάνοντας συνεχώς αιτήσεις αναστολής και ανακοπής και μάλιστα ξεχωριστές για κάθε έναν από εμάς – ενώ η υπόθεση είναι μία – επιβάλλοντάς μας έτσι να πληρώνουμε διπλά παράβολα και να συντάσσουμε διπλές εκθέσεις, προσπαθούν να μας εξωθήσουν σε οικονομικό στραγγαλισμό και να μας αναγκάσουν να παραιτηθούμε από την υπόθεση. Μιλάμε για ποσά που αφορούν παράβολα και παρουσία δικηγόρου, που μπορεί να είναι ασήμαντα για το ΙΜΕ αλλά δυσβάσταχτα για εμάς, και για διαμάχες που παίρνουν χρόνια, έτσι που οι νομικές διαδικασίες να «γέρνουν» πάντα υπέρ του εργοδότη.”, επισημαίνει ο Γ.Κ..

Το Left.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με το ΙΜΕ αλλά δεν κατέστη δυνατό.

“Ο αγώνας των δύο εργαζομένων για την επαναπρόσληψή τους και το σπάσιμο του φόβου που έχει επιβάλλει το ΙΜΕ στους εργαζόμενούς του πήρε ευρύτερες διαστάσεις. Η Παννελήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματτος και το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις προέβησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του ΙΜΕ και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους με συνεχείς ανακοινώσεις και δελτία τύπου ενώ, σε νέα ανακοίνωση που υπογράφουν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία εργαζομένων, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους 2 εργαζόμενους υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

“Αυτός ο αγώνας, δεν είναι ο αγώνας δύο ανθρώπων. Είναι ένας αγώνας ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, που θέλει να ισοπεδώσει το εργατικό κίνημα και τους συνδικαλιστικούς αγώνες. Είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους και όλες!

Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων και ζητούμε την άμεση επαναπρόσληψή τους.

Απαιτούμε ταυτόχρονα από τη ΓΣΕΕ να δείξει το ενδιαφέρον της στους απολυμένους συναδέλφους μας του ΙΜΕ,  δίνοντας το παρόν στον αγώνα τους εκδίδοντας άμεσα δελτίο τύπου, εκφράζοντας έτσι έμπρακτα την ολόπλευρη συμπαράστασή της”.

Την ανακοίνωση συμπαράστασης υπογράφουν:

ΠΑΝΕΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ - ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ – ΚΛΑΔΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ - ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ  ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ   

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ & ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ- ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΤΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΟΡΕΥΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΤ Α.Ε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟDATA

ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ

ΕΝΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΗΛΠΑΠ 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ