Η ανασφάλιστη εργασία δεν αποτελεί Διασκέδαση

Την Τετάρτη 18/05 στον συναυλιακό χώρο Passport - Κεραμεικός στη περιοχή Κεραμεικού έλαβε χώρα συνάντηση των τεχνικών του χώρου, του επιχειρηματία και του ιδιοκτήτη του ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού ο οποίος νοικιάζει τον εξοπλισμό του στον επιχειρηματία.
Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η αποσαφήνιση της εργασιακής σχέσης των τεχνικών με την επιχείρηση,αφού πλέον ο...Συνεργάτης-προμηθευτής οπτικοακουστικού εξοπλισμού που συνεργάζεται με τον χώρο,έθετε όρους καινούργιους,εκτός του πλαισίου που είχαν συμφωνήσει οι τεχνικοί με τον επιχειρηματία. Ποιός τελικά θα ήταν ο εργοδότης τους;
Οι προθέσεις τους ξεκαθάρισαν στην πορεία της συζήτησης,όταν ο...Συνεργάτης-προμηθευτής απαίτησε την λύση της συνεργασίας με τους τεχνικούς,με τους οποίους δεν τον συνέδεε καμία εργασιακή σχέση,επιβάλλοντας τους όρους του, με τον επιχειρηματία κρυπτόμενο και αρνούμενο να πάρει οποιαδήποτε θέση.
Οι οικονομικές ή επιχειρηματικές σχέσεις επιχειρηματία-προμηθευτή,είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ίδιους. Οι εργαζόμενοι όμως,δεν είναι...”ηχεία” να αλλάζουν χέρια,εργοδότη,συνθήκες και όρους εργασίας
Η μουσική σκηνή στην οποία αναφερόμαστε αποτελεί ένα μόνο μικρό δείγμα,του σκοτεινού τοπίου που επικρατεί στα πολύφωτα και φαντασμαγορικά κέντρα διασκέδασης. Εργασία μαύρη και ανασφάλιστη,αυθαίρετες μεταβολές των εργασιακών όρων,φτηνό και χωρίς ωράριο νυχτοκάματο. Χώροι που ποτέ δεν τους βλέπει το φως της μέρας, και φυσικά κανένας έλεγχος δεν ήταν εφικτός αφού η νύχτα είχε τους δικούς της νόμους. Κέντρα που δουλεύουν τόσα χρόνια με εργαζομένους φαντάσματα -αφού επισήμως είναι... ανύπαρκτοι- χωρίς να δικαιούνται τίποτε: ούτε άδεια, ούτε επιδόματα, ούτε αποζημίωση.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι τεχνικοί εργάζονταν μεγάλα διαστήματα ανασφάλιστοι , ασφαλισμένοι-όταν ήταν- με τα λιγότερα ένσημα,με ανύπαρκτες συμβάσεις, με μπλοκ αυτασφάλισης όπου ο εργαζόμενος πλήρωνε μόνος ΟΛΕΣ τις ασφαλιστικές του εισφορές. Αποτελούσε μια ρευστή συνθήκη εργασίας όπου ο ιδιοκτήτης είχε τη δυνατότητα- όπως και έκανε- να εξαφανίζεται για μήνες και να μην ενημερώνει για τη λειτουργία ή μη του καταστήματος αφήνοντας όλους τους εργαζομένους ξεκρέμαστους να ψάχνουν αν έχουν δουλειά ή όχι.
Οι τεχνικοί του Passport - Κεραμεικός διεκδικούν τη καταβολή όλων των ενσήμων τα χρόνια που εργάστηκαν στο συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης και τις αποζημιώσεις απόλυσης.
Σε εποχή που όλες οι εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα είναι υπο αμφισβήτηση το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις δηλώνει το παρόν σε κάθε αγώνα διεκδίκησης απέναντι σε κάθε επιτήδειο εργοδότη που θεωρεί τον εργαζόμενο είλωτα..
- Κανείς δεν είναι μόνος στον αγώνα της διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων του
- Κανένας εργοδότης δεν μπορεί να καταπατά νόμους και εργασιακά δικαιώματα για να έχει μεγαλύτερο κέρδος.