Πλανητάριο: Διαδραστικές, εκδικητικές απολύσεις μέσω τηλεφώνου

Την περασμένη Τετάρτη έγιναν ουσιαστικά εκδικητικές και συνδικαλιστικές απολύσεις στο Ευγενίδειο ίδρυμα (Πλανητάριο) 5 εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι είχαν αρχίσει να συντονίζονται, να διεκδικούν ζητήματα για τις σχέσεις εργασίας τους, να συζητάνε για τη δημιουργία σωματείου στον ευρύτερο κλάδου τους (υπάγονται ουσιαστικά με έναν τρόπο στα ερευντητικά κέντρα και μάλλον θα απευθυνθούν και στο Σωματείο της έρευνας), και τους απέλυσαν ουσιαστικά από τηλέφωνο. Ήταν ωρομίσθιοι, με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ:
ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΚΑΙ… ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Την Πέμπτη 21 Απριλίου, μετά από 10 χρόνια λειτουργίας, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου έκλεισε οριστικά με απόφαση της Διοίκησης και απολύθηκαν 5 εργαζόμενοι του επιστημονικού προσωπικού της με αυταρχικό και αιφνίδιο τρόπο, ακόμη και τηλεφωνικά!

Ποια ήταν η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας:

Από το 2006 έως σήμερα, η Διαδραστική Έκθεση δεχόταν κατά μέσο όρο 25.000 επισκέπτες τον χρόνο συμβάλλοντας στην άτυπη εκπαίδευση στον τομέα των Φυσικών Επιστημών κυρίως μέσω των δράσεων που οργανώνονταν και υλοποιούνταν με πρωτοβουλίες του επιστημονικού προσωπικού της, όπως:

  • Επιδείξεις πειραμάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας

  • Διαδραστικές Αφηγήσεις με θέμα την Ιστορία των Φυσικών Επιστημών

  • Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά

  • Συγγραφή εκλαϊκευμένων άρθρων σε έντυπα του Ιδρύματος

  • Διήμερα καλοκαιρινά προγράμματα σε συνεργασία με Πλανητάριο, Βιβλιοθήκη, UTechLab

  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και μαθήτριες

  • Κοινωφελείς δράσεις και εκδηλώσεις (δωρεάν επιστημονικά αφιερώματα, εκλαϊκευμένες ομιλίες νέων Ελλήνων ερευνητών, επισκέψεις της επιστημονικής ομάδας της σε σχολεία απομονωμένων νησιών, στα παιδικά χωριά SOS, σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, παιδικά φεστιβάλ κ.α. )

  • Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε συνεργασία και με ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς φορείς

Γιατί απέλυσαν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους:

Ανεξάρτητα από το ποια είναι τα σχέδια της Διοίκησης για την Έκθεση, αυτό που ισχύει σίγουρα είναι ότι αυτοί οι 5 είχαν αντιδράσει, ο καθένας με τον τρόπο του, στην κατάσταση που επικρατεί στο Ίδρυμα το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις 3 απολύσεις το Δεκέμβριο του 2015 στη Βιβλιοθήκη, στην Υποδοχή και στο Ταμείο Εισιτηρίων. Συζητούσαν πως θα μπορούσαμε να οργανώσουμε την δράση μας, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους, ώστε όλοι να υπερασπιστούν τη δουλειά τους, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά τους.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι απολύσεις ήταν εκδικητικές και οφείλονται στη διάθεσή τους να αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση στο χώρο. Η Διοίκηση θορυβήθηκε που υπήρξε αντίδραση από μεριάς των εργαζομένων και θέλησε με τις απολύσεις να φοβίσει όλους τους υπόλοιπους, ώστε κανείς να μη σκεφτεί να αντιδράσει στο μέλλον.

Δεν θα περάσει έτσι! Η απόφασή τους να απολύσουν εμάς τους 5 μπορεί και πρέπει να τους γυρίσει μπούμερανγκ! Δεν πρέπει να υποχωρήσει και να φοβηθεί κανείς! Σας καλούμε να σκεφτείτε ότι όσο δεν οργανωνόμαστε και δεν αντιδρούμε, τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα. Όσο κυριαρχεί ο φόβος, τόσο πιο πιεστική κι αφόρητη θα γίνεται η κατάσταση για όλους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Δεν υποκύπτουμε στην εργοδοτική τρομοκρατία! Δεν σκύβουμε το κεφάλι!

Σας καλούμε να δείξετε την αλληλεγγύη σας, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την αξιοπρέπειά μας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα!

 

πηγή: http://ergasianet.gr