Οι εργατικοί αγώνες και τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στο γύψο. Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 7μμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Επειδή μέσα στα εργασιακά μας δικαιώματα είναι και το δικαίωμα της ελεύθερης υπαίθριας συνάντησης για την διεκδίκηση και την διαμαρτυρίας την Πέμπτη 9 Ιουλίου, συμμετέχουμε στην συγκέντρωση Συγκέντρωση Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 7μ.μ. ενάντια στον Νόμο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συναθροίσεων.

To σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που κατέθεσε η κυβέρνηση υπό τον τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» ακολουθεί μία πολύ γνώριμη συνταγή. Αν και διατείνεται ότι επιχειρεί να βάλει τάξη στο νομικό πλαίσιο των συγκεντρώσεων, στην πραγματικότητα επιτίθεται στον συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Έρχεται, μάλιστα, να συμπληρώσει μια σειρά νόμων που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση και θέτουν σε αμφισβήτηση συλλογικές συμβάσεις και εργατικά δικαιώματα.
Με το νομοσχέδιο αυτό, ο διοργανωτής κάθε διαδήλωσης, ο οποίος θα πρέπει να γνωστοποιεί εγγράφως 2 μέρες πριν, τον τόπο, τον τρόπο, τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να λάβουν μέρος σε αυτή, αποκτά καθήκοντα αστυνομικής φύσεως και θεωρείται υπεύθυνος για κάθε έκνομη πράξη που θα συμβεί κατά τη διάρκεια ή γύρω από την κινητοποίηση. Έτσι το βάρος της τήρησης της νομιμότητας μετατίθεται από την αστυνομία στον εργαζόμενο, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο σε έκνομες πράξεις, αυθόρμητες ή υποκινούμενες, που δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε την συνταγματική υποχρέωση να ελέγξει. Την αδειοδότηση της διαδήλωσης παρέχει η αστυνομία με διοικητική πράξη που θυμίζει άλλες εποχές, η συμμετοχή, δε, σε μη αδειοδοτημένη διαδήλωση συνιστά ιδιώνυμο αδίκημα. Δηλαδή θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση.
Στο νομοσχέδιο είναι σαφής η προσπάθεια ταύτισης της ριζοσπαστικοποίησης με την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα. Η χρονική στιγμή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μετά από τα πρόσφατα νομοθετήματα που καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα πολλών δεκαετιών, άλλα με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια πέντε λεπτά πριν τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής, άλλα μέσω ΠΝΠ για την καταπολέμηση του κορονοϊού και χρησιμοποιώντας το «δόγμα του σοκ», αλλά και με την μεγάλη ύφεση που προβλέπουν ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, ήρθε η στιγμή η κυβέρνηση να προφυλάξει τον εαυτό της από την οργή για το διαφαινόμενο πολύ δύσκολο μέλλον του κόσμου της εργασίας. Γι’ αυτό δημιούργησε ένα νομοσχέδιο που επιτίθεται στον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων του πολίτη.
Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να ακυρώσει το νομοσχέδιο, για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων και εργατικών κινητοποιήσεων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καλεί τα Σωματεία μέλη της, και τους εργαζόμενους στο Συλλαλητήριο που διοργανώνουν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τα συνδικάτα την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 7μμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι εργατικοί αγώνες και τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στο γύψο.